Václavská trofej 2024 – výsledky

Václavská trofej 2024

FOTOGALERIE ZDE

VÝSLEDKY MUŠKA ZDE

VÝSLEDKY VLÁČKA ZDE

Přátelé, kamarádi, milovníci závodů, v tuto chvíli je závod Václavská trofej 2024 již krásnou historií. Jaká byla?

Za teplého mrňkajicího rána se do závodu zapsalo neuvěřitelných 215 lidsky a rybářsky skvělých závodníků z Čech, Slovenska a Ukrajiny, i přes ne zcela příznivé počasí téměř všichni přihlášení přijeli, za což jim patří obrovské uznání a poděkování. My měli veliký strach, že značná část předem přihlášených zájemců nakonec kvůli počasí nepřijede. Již od časného rána panovala všude skvělá kamarádská atmosféra a bylo jisté, že ani dnešní zdravotní mrňkání na tom nemůže nic změnit a to z důvodu, že dnešního závodu se zúčastnili nadšení rybáři, kterým ani počasí nemůže vzít jejich silnou vůli se zúčastnit.

Osobně jsem byl, tak tomu je ale pokaždé, obrovsky vnitřně napnutý, zda ryby v tomto počasí, kdy je nízký tlak, bezvětří a celodenně mrňká, budou brát. První minuty závodu byly rozpačité, sice bylo vidět, že se sem tam ryba zdolávala, nicméně jsem měl strach, že to dnes bude trápení.

O to více jsem měl obrovskou radost, když výsledky prvního kola ukázaly na číslo 710 ulovených pstruhů, sivenů a okounů. Tento úlovek je na pouhé první kolo, při tomto raném podzimním závodě, skvělý a je bezpochyby nejlepším jednokolovým výsledkem v historii všech ročníků Václavských trofejí.

Ani další kola nebyla na ulovené ryby špatná. Dnešní počasí, kdy bylo po celý den téměř stejné počasí mělo za následek, že se relativně lovily ryby po celý den. Známe závody, kdy je krásné slunečné počasí s mírným optimálním větříkem a kdy je vždy v 1. Kole mazec, uloví se výrazné množství ryb a následná kola na úlovky rychle padají. Tak tomu dnes nebylo.

Musím také napsat, že historie mnoha ročníků Václavských trofejí pamatuje relativně velmi malé celkové úlovky, běžně na úrovni 500 – 700 kusů ryb. To mě vždy velice trápilo, nicméně bylo znát, že na pstruhový závod na konci září je ještě brzy. Závod jsme posunuli na říjen a zároveň velice pozorně sledovali braní ryb z jednotlivých chovů. Rozdíly byly znát. Na letošní ročník jsme zariskovali a šli na hranu našich zarybňovacích možností a celkem do přehrad na závod vysadili kolem 8 000 pstruhů. Bylo mě zcela jasné, že jedna z mála možností eliminovat relativně brzký termín, dále riziko nízkého tlaku, deště a bezvětří je vysazení velkého počtu ryb.

Mám za to, že se nám tato rizika podařila vyvážit a dnešní výsledek nám dává za pravdu. Zde jsou dnešní čísla:

—2186 ulovených ryb
—941 ponechaných ryb

Tato čísla jsou v celé historii Václavských trofejí, nejméně 20 ročníků, jednoznačně nejlepší a to o veliký rozdíl.

Přátelé, kamarádi, jsem moc a moc rád, že se nám tento první podzimní závod solidně podařil, alespoň tedy věřím, a to i přes nemilou nepřízeň počasí. Dnes nás svatý Petr prověřil, zda ještě máme rybářskou duši, věřím, že je spokojený a na příští závod nás jistě odmění počasím krásným.

Velice rád vám všem a každému jednomu děkuji a to:

—za účast na závodě
—za osobní přínos každého jednoho z vás
—všem rozhodčím, velice obětavý výkon
—celému zázemí za skvělé občerstvení
—a i za přispění do cen

Byli jste všichni skvělí a báječní, moc děkujeme.